Instagram

başınıza gelen en güzel şey, novitahair!

2000 yıllardan beri Türkiye’de uygulanmaya başlanan ve bu yolda oldukça yol kat eden saç ekimi operasyonları, ülkemizde gün geçtikçe gelişmekte ve neredeyse Avrupa’da en çok tercih edilen saç ekim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Saç ekimi hakkında o kadar çok bilgi kirliliği var ki, internette saç ekimi başlıkları hakkında açılan tartışmalara bakıp, kesinlikle karar veremezsiniz. Çünkü bir yerde mutlaka tıkanırsınız ve kararsız kalırsınız. Bu yüzden, sizler için oldukça kapsamlı bir saç ekimi rehberi hazırlamak istedik. Bu rehber sizin için, yol gösterici ve bilgilendirici bir rehber olacaktır. Bu yazıda konu edilen yazıların tamamı kesin ve net bilgilerdir.

Özellikle son 6-7 seneyi temel aldığımız zaman, Türkiye’de saç ekimi operasyonlarının hacmini ve popülaritesini rahatlıkla görebiliriz. Dünyanın her yerinden Türkiye’de saç ekimi yaptırmak isteyenler için sağlık turizmi düzenlendiğini söylesek şaşır mıydınız? Hayır, şaşırmanıza gerek yok. Çünkü bu sağlık turları sürekli yapılıyor ve Türk saç ekim merkezlerine her sene binlerce saç problemi yaşayan kişiler ile dolmaktadır. Konusunda uzman doktorlar ve en son teknoloji cihazlar ile yapılan saç ekim operasyonlarının başarı oranı ve özellikle yapılan operasyonların uygun bütçeler ile yapılması, Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk sıralara taşımıştır. Arap ülkeleri başta olmak üzere, bütün Avrupa ülkelerinden akın akın Türkiye’nin tercih edilmesi, elbette tesadüf değildir. Neredeyse her özel hastanenin kendi içinde bir saç ekim bölümünün olması da, Türkiye’de saç ekimine verilen önemin göstergesidir. Tüm bu olumlu yanları sayarken, dikkat çekmemiz gereken önemli bir detayı da eklemek isteriz. Merdiven altı diye tabir edilen, saç ekim merkezlerinden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Poliklinik, güzellik merkezi ve benzeri küçük işletmelerde saç ekimi yaptırmayınız. Bu konuda yaygınlaşan saç ekimi şikâyetleri konularını dikkate alınız.

Saç ekimi işlemi, yani operasyon anı birkaç saat sürse de, operasyon önceki süreç biraz daha uzun ve sürebilmektedir. Saç ekimi yaptırmak istediğiniz zaman, önce doktorunuzdan randevu talep ediniz. Doktorun saç şeklinizi görmesi, saç diplerinizin saç ekimi için uygun olup olmadığına karar vermesi, hangi bölgelere ve ne kadarlık ekim yapılacağına karar vermesi gerekir. Önce yüzeysel kontrol yapılır ve saç ekimi yapılması planlanan bölgelerin resimleri çekilir. Bu resimler hasta ile paylaşılır ve resimler üzerinde operasyonun nasıl yapılacağına dair detaylı sunum yapılır. Gerek görüldüğü takdirde, operasyon öncesinde bölgesel anestezi uygulanacağı için, bu tür işlemlere karşı nasıl tepki verebileceğine dair bazı testler yapılabilir. Bazı ilaçlara karşı alerjiniz varsa, bu durumu mutlaka doktorunuz ile paylaşınız. Tüm bu ön kontroller ve muayene süreci bittikten sonra, saç ekiminin hangi metot ile yapılacağına karar verilir. Doktor, tüm saç ekim yöntemleri konusunda hastaya bilgi vermekle mükelleftir. Saç ekimi metodunu doktor kendi başına belirleyemez. Bunu mutlaka hastası ile paylaşmalı ve onay almalıdır. Her saç ekim yönteminin maliyetleri farklı olabilmektedir. Saç ekim yöntemine karar verildiği zaman, operasyon için hastaya randevu verilir. Saç ekim işleminin yapılacağı gün, operasyonun yapılacağı oda hazırlanır ve hastanın kafa bölgesine anestezi iğneleri yapılır. Aslına bakarsanız saç ekim işleminin en sıkıntı bölümü burasıdır. Kafaya yapılan iğneler canınızı biraz yakabilir. Bu tür acılara karşı hassasiyetiniz varsa, bu durumu doktorunuz ile paylaşınız. İğne öncesinde size sakinleştirici içilebilir bir miktar sıvı takviyesi yapılabilir.
Kafa bölgesine yapılan anestezi iğnelerinden sonra, 10 saate varan bir süreç sizi bekliyor olacaktır. Bu süreçte kesinlikle hiçbir ağrı ya da sızı hissetmezsiniz. Hatta operasyon esnasında televizyon izleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz. Verilen molalarda yemek yiyebilir ve insani ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Saç ekimi işlemi sırasında normal hayatınıza oda içerisinde devam edebiliyorsunuz. Operasyon esnasında doktorunuz veya asistanları ile sohbet edebilirsiniz. Anestezi iğnelerinden sonraki süreç çok kolay geçmektedir. İşlem esnasında en az 1 doktor, asistanları ve hemşireler size eşlik etmektedirler. Belirlenen bölgelerden alınan saç kökleri, ekim yapılacak olan işaretli bölgelere ekilir ve operasyon başarı ile tamamlanır. Operasyon sonrasında ekim yapılan bölgeler bandaj ile sarılır ve bir sonraki kontrol için size randevu verilir.

Saç ekimi öncesinde ilk yapmanız gereken şey “ konsantre olmaktır “. Kendinizi bu operasyon için hazır hissetmeden, saç ekimi işlemi yapmayınız. Kulaktan dolma yorumlara itibar etmeyiniz. Doktorunuz ile görüşmeden önce karar vermeniz doğru olmaz. Operasyondan en az 1 gün önce alkol tüketmeyiniz. Antibiyotik gibi ağır ilaçlar kullanmayınız. O süreçte kullanıyorsanız bile, bunu mutlaka doktorunuza iletiniz. Saç ekimi öncesinde saç tıraşı olmayınız. Zaten operasyon öncesinde bu işlem operasyon merkezinde yapılacaktır. Operasyona girerken rahat kıyafetler giymeyi tercih ediniz. Vitamin, sakinleştirici, anti depresan gibi takviyeleri doktorunuza sormadan kesinlikle kullanmayınız. Yanınızda aile bireylerinden ya da arkadaşlarınızdan birini refakatçi olarak almayı ihmal etmeyiniz. Kendi tercih ettiğiniz müzikleri dinlemeyi seviyorsanız, mp3 çalarınızı da çantanıza koymayı unutmayın.

Bazı saç ekim merkezlerinin sloganlarında “ aynı gün normal hayata dönün “ şeklinde reklam içerikli yazılar gözünüze çarpmıştır. Saç ekiminden hemen sonra işinize gücünüze devam edin, aynı gün hayata dönün, 1 saat içinde normal yaşamınıza devam edin ve benzeri cümlelere itibar etmeyiniz. Saç ekimi ciddi bir operasyondur. Hijyen ve bakım gerektiren bir işlemdir. Operasyon sonrasında dikkat etmeniz gereken birçok şey ve almanız gereken bir sürü önlem bulunmaktadır.
Operasyon sonrasında mutlaka size birinin refakat etmesi gerekir. Yapılan anestezi iğnelerinin etkisi geçmeye başlayacağı için kendinizi iyi hissetmiyor olabilirsiniz. Bu süreçte eve dönüş için birinin desteğine ihtiyacınız olacaktır. Doktorunuzun vermiş olduğu ağrı kesici, krem veya losyonları talimatlara uygun bir şekilde kullanın. Operasyon sonrasında 2 veya 3 gün ( Doktorun ön gördüğü şekilde ) operasyon bölgesini kuru ve temiz tutmalısınız. Bandajı açmayınız ve o bölgelere el sürmeyiniz. Kaşıntı, sızı veya ağrı olabilir. Bu süreçte sadece doktorun verdiği ilaçları ve takviyeleri kullanmalısınız. Sigara, alkol, aşırı miktarda kahve ve farklı ilaçlar kullanmayınız. Olası şişlik durumunda doktorunuzu arayınız. Bu süreçte bol bol dinlenip uyumalısınız. İlk bir kaç gün uyurken sıkıntı çekebilirsiniz. Ameliyatlı bölge üzerine uyumamalısınız. Her zaman alışık olduğunuz uyku pozisyonunda bir kaç gün feragat edeceksiniz.
Aşırı terlemenize yol alacak her türlü faaliyetten uzak durunuz. Bu süreçte spor yapmanız tavsiye edilmez. Hatta mümkünse evden gerek olmadıkça çıkmayınız. Çünkü operasyon bölgesi mikrop kapabilir. En ufak toz, kir ve hatta havadan bile mikrop kapma olasılığınız vardır.

Kliniğinizdeki ilk saç yıkamasından bir gün sonra, cildi temizlemek ve oluşan kabukları temizlemek için saçınızı sadece doktorun tavsiye ettiği şampuanlar ile yıkamalısınız. Kabukların temizlenmesi, saç köklerine zarar vermesini ve saçların büyümesini engellemelerini önleyecektir. Saçınızı yıkarken ılık su kullanmalısınız. İlk bir kaç gün, saç yıkama işleminde kafanızla çok fazla temas etmeyiniz. Parmak uçları ile çok hafif masaj yaparak saçınızı yıkayınız. Kabukları kaldırmayınız, kaşımayınız ve sertçe dokunmayınız. Kimyasal şampuanlardan uzak durunuz. Başınızı doğrudan duşa tutun. Operasyondan yaklaşık 4 gün sonra düşük basınçlı duş alabilirsiniz. Bu, kabukların soyulmasına, iyileşme sürecini hızlandırmasına ve operasyonun herhangi bir olumsuz durumunu azaltmasına yardımcı olacaktır.

Saç ekimi hakkında bilmeniz gereken şeyleri, sadece doktorunuz ile görüşerek öğrenin. İnternet yorumlarına göre hareket etmeniz, doğru seçim yapmanıza engel olur ve karar vermekte zorlanırsınız. Öncelikle bu iş için bir bütçe ayırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Operasyonun metoduna ve hangi bölgelere saç ekimi yapılacağına bağlı olarak ücretler değişken olsa da, ortalama 3.000 ila 20.000 TL arasında değişebilmektedir. Bu rakamlar tamamen ortalama fiyatlardır. Operasyonun yapılacağı sağlık merkezinin bilinen ve güvenilir olmasına dikkat ediniz. Doktorunuzun bu konuda tecrübesi ve donanımı da en önemli etkenlerden biridir. Saç ekimi öncesi ve sonrasında yapmanız ve yapmamanız gereken şeyleri, operasyon öncesinde bilmeniz ve bunları gereken süreçte uygulamanız gerekir. Ekilen saçların dökülmeyeceğini ve kalıcı olduğunu bilmeniz ve saç ekiminden sonra belli bir süre doktor tavsiyesine uygun şekilde bakım yapmanız gerekmektedir. Ekim yapılan saçların jiletle kazılmayacağı konusunu unutmayın. Saçlarınızı 3 ay sonra normal tıraş etmeye başlayabilirsiniz. Ancak tıraş olurken jilet kullanmayın ve sıfır numara tabir edilen saç kesimini uygulamayınız.

Kendini iyi hissetmek isteyen ve yeterli doneye sahip olan herkese saç ekimi yapılabilir. Saç kaybı süreci hızlanırsa ve uygulanan saç bakım tedavilerinden olumlu bir yanıt almadığınız takdirde saç ekimini tercih etmenizde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Bölgesel saç dökülmesi yaşayanlar için, bu operasyon en etkili çözümdür. Hatta saçlarının çoğunu kaybeden kişilerden daha etkili sonuç alınabilir. Örneğin sadece tepe kısmında dökülme yaşayan kişilerde, saç ekimi operasyonu mükemmel sonuç verebilir. Hem daha az maliyetli olur, hem de operasyon süreci daha yumuşak geçebilir. Ama üst ve yan bölgelerin çoğunu kaybeden kişilerde saç ekimi ameliyatı biraz daha zor geçebilir. Yeterli sayıda doneye ( saç kökü ) sahip olmanız gerekmektedir. Çünkü ekilen saç kökleri, yine kendi saçlarınızdan alınmaktadır. Bu değerlendirmeyi sadece doktorunuz yapabilir ve saç ekimine uygun olup olmadığınıza karar verebilir. Çoğu saç ekim merkezleri, randevu almadan önce hastalardan saçlarını net bir şekilde gösteren bir kaç resim istemekte ve ona göre karar vermektedirler.

Saç ekimi 18 yaş üzeri ve her hangi bir sağlık problemi olmayan herkes için uygulanabilen basit bir operasyondur. Cinsiyet farkı olmaksızın, hem bayanlar için hem de erkekler için yapılabilmektedir. Saç ekiminin yaşı yoktur. 18 yaş sınırı da, operasyon için bireyin kendisinin karar vermesi gerektiğine dair uygulanan bir sınırdır. En uygun saç ekimi yaşı olarak 30’lu yaşların uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bu yaş aralığında saç dökülmesi hızlanır ve artık bakım tedavileri yanıt vermeyebilir. Saç açıklığı iyice belli olmaya başladığı zaman, artık saç ekim işleminin zamanı gelmiş demektir.

Uzman doktorlar, en uygun saç ekiminin 30 yaş civarında yapılması gerektiğini belirtmektedir. Bunun elbette bazı fiziksel nedenleri de vardır. Normal insanlarda, toplam saç derisi sayısı genellikle 100.000'dir. Saç her ay 1–2 cm oranında büyür ve anajen fazının süresi 2 ila 4 yıl arasındadır, telojen fazı süresi ise 100 gündür. Günde yaklaşık 40-100 saç telimiz dökülebilir. Bu oran yaz sonlarında ve sonbahar başında artar ve sıcaklığın etkisine bağlı olarak kışın azalabilir. Yaş ilerledikçe, saç yoğunluğunu kaybederiz. 20 li yaşlardaki gibi bir saç görünümüne asla tekrar sahip olamayız.

Ve işte en çok merak edilen soruya geldi sıra Saç ekimi işleminden sonra normal saçlarınıza ne zaman kavuşacağınıza dair çeşitli yorumlar duyabilirsiniz. En net bilgiyi veriyoruz. Sıkı durun! Operasyondan 1 sene içerisinde normal saçlarınıza kavuşabilirsiniz. İlk 3 aylık süreç iyileşme ve saçların kendine gelme sürecidir. 6 aylık süreçte ise saçlar kendini toparlar ve uzamaya başlayıp şekillenmeye başlar. En geç 1 sene içinde ise, sanki hiç operasyon geçirmemiş gibi, doğal saçlarınıza kavuşursunuz. Lütfen ilk 6 ay içerisinde saçlarınızı tıraş etmeyiniz. Hatta mümkünse ilk 1 yıl makas vurmayınız. Doktorlar bu süreyi 6 ay olarak belirtse de, en ideal süre 1 senedir. Ufak tefek kısaltalar yapabilirsiniz ama komple saç tıraşınızı 1 sene sonra yapmanızı tavsiye ederiz. Saç ekimi operasyonun evlerini ve aşamalarını kısaca şu şekilde anlatabiliriz; operasyon zamanından sonraki ilk hafta tedavi ve ilk yıkama dönemidir. 15 güne kadar hassasiyet dönemi devam eder ve 1 ay sonunda kaşıntılar ve kabuk bağlamalar başlar. Bu dönem inanılmaz sıkıntılı geçebilir. Özellikle kabul bağlama döneminde biraz sabırlı olmalısınız. Doktorunuzun tavsiyesi ile çeşitli hafifletici losyon ya da kremler kullanabilirsiniz. 3. Ayın sonunda saçlarınız şekil almaya ve uzamaya başlar. 3-6 arasında kendinizi daha iyi hissedersiniz ve 1 senenin sonunda yeni saçınızla kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlarsınız.

Saç ekimi işlemi komplike bir operasyondur. Yani ilk tedavi sürecinden başlayıp, gerekli testler ve analizlerin yapılması ile devam eden bir süreçtir. Hangi teknik ile yapıldığı fark etmeksizin, saç ekimi operasyonu ortalama 4 ila 10 saat arasında sürebilmektedir. Ekilecek olan saç kökünün sayısına bağlı olarak, operasyon süreci gün içinde mutlaka tamamlanmaktadır. Hastanın kendini iyi hissetmesi ve operasyon anında verdiği tepkiler de süreci etkiler. Sık sık verilen dinlenme molaları, sürecin uzamasına etki eder. Normal seyrinde devam eden başarılı bir saç ekimi operasyonu, ortalama 6 saat içinde rahatlıkla tamamlanabilmektedir. Bu süreler, operasyonu yapan ekibin tecrübesine, bilgisine ve donanımına da bağlıdır.

Şu ana kadar tespit edilen her hangi bir zararı ya da yan etkisi bulunmayan saç ekimi, sadece kontrolsüz merkezlerde yapılan yanlış operasyonlar sonucunda zararlı olmaktadır. Defalarca vurguladığımız konu da budur zaten. Lütfen emin olmadığınız sözde saç ekim merkezlerinde işlem yapmayınız. Yanlış uygulanacak olan bir işlem, size ömür boyu zarar verebilir ve olan saçlarınızı da kaybedersiniz. “ çim adam “ tabir edilen örnekleri medyada sıkça görmekteyiz. Bu tarz biçimsiz saçlara sahip olmak istemiyorsanız, saçlarınızı uzman doktorlara teslim ediniz. Bu uyarının haricinde, saç ekiminin sağlık açısından her hangi bir sakıncası yoktur. Tam aksine, saç ekimi sonrasında oluşan olumlu görünüm, psikolojiye pozitif etki etmektedir. Kişide özgüven, mutluluk ve memnuniyet veren duygular oluşmaktadır.

Bu durum tamamen kişinin saç kökleri ve yapısı ile alakalıdır. Normal şartlarda saç ekimi operasyonları tek seferde yapılmaktadır. Ancak uzun sürebilecek işlemler, belli zaman periyodlarına bölünebilir. Örneğin 4.000 saç kökü ekilecek olan bir operasyon, tek seferde ve gün içinde yapılabilirken, 8.000 ve üzeri saç kökü ekimleri ikiye bölünebilir ve belli aralıklarda yapılabilir. Bu tamamen doktor kararına ve hastanın yapısına göre değişebilmektedir. Farklı bölgelere birden çok saç ekimi yapılabilir elbette. Önce tepe bölgeye saç ekimi yaptırdıysanız, 6 ay ya da 1 sene sonra yan bölgelerinize operasyon yaptırabilirsiniz.

Saç ekiminden sonra yaşanan sabırsızlık ve yeni saçlara bir an önce kavuşma isteği, çoğu kişide stres yaratabilmektedir. Bazı kişiler, operasyondan hemen sonra saçlarına kavuşmayı ister ve ilk 3 aylık süreç oldukça zor geçer. 3 ayın sonunda dik çıkmaya başlayan saçlar, çoğu kişide hayal kırıklığı yaşatsa da, bu çok olağan bir durumdur. Saçlarınız dik ve yumuşak çıkmaya başladığında panik yapmayın. Aksine, bu saç ekiminin gayet başarılı olduğunun da bir göstergesi sayılır. 6. Ayın sonunda artık saçlarınız ele gelmeye başlar ve hafiften taramaya başlayabilirsiniz. 1 senenin sonunda ise saçlarınız doğal görünüme kavuşur ve saç ekimi yaptırdığınıza siz bile inanamazsınız. Çünkü operasyondan hiçbir iz kalmaz.

Türkiye’de saç ekiminin ilk yaygınlaşmaya başladığı yıllarda, geçerli olan 2 saç ekimi tekniği vardı. Fue tekniği ve Fut tekniği. Son yıllarda ise farklı teknikler denenmeye başlanmıştır. DHI - Direct hair Transplant ( Direkt Saç Ekimi ), Robotik saç ekimi, Hiberbarik saç ekimi, Mikromotor saç ekimi gibi çeşitli saç ekim teknikleri ile saç ekimi operasyonları yapılmaktadır. En bilinen ve en çok uygulanan teknik olarak Fue saç ekim yöntemi sayılabilir. Acısız, ameliyat izi olmadan, kolay ve pratik olan Fue yöntemi, tercih edilen en etkili yöntemler arasında ilk sırada gelmektedir.

Fue (FOLİKÜLER ÜNİTE EKSTRAKSİYONU ) saç ekim yönteminde; emiş benzeri bir yöntemle, saç kökleri kafa derisinden çıkarılır. Hiçbir kesim söz konusu değildir, yani dikiş gerektirmez. Bu da ayrıca hiçbir yara izi olmayacağı anlamına gelir. Ancak, bu biraz daha zaman alıcı bir yöntemdir, bu yüzden pek çok kişi bu yöntemi tercih etmektedir.

Fut (FOLİKÜLER ÜNİTE TRANSPLANTASYONU ) saç ekim yönteminde ise; saç köklerinin çıkarılacağı başın arkasından küçük bir doku şeridi çıkartılır. Fut saç ekimi operasyonu, Fue yöntemine göre daha az maliyetli olsa da, daha çok acı çekebilirsiniz ve iyileşme süreci biraz daha zordur. Ayrıca operasyon izinin kalma ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden saç ekimi yapan kişilerin çoğu, Fue saç ekimi yöntemini tercih etmektedirler. Hangi yöntemini seçmeniz gerektiğine, mutlaka doktorunuz ile beraber karar vermelisiniz. Operasyonu keyfi olarak değil, sağlık açısından değerlendirin ve ona göre karar verin. Tabi bütçenizi de buna göre planlamayı unutmayınız.

Top